A logoterápia és egzisztenciaanalízis a harmadik bécsi pszichoterápiás iskola. Alapította Viktor Frankl, orvos, filozófus. Szabadság, felelősség, egzisztencia, döntés, pszichológia, terápia, személyiségfejlődés, öntranszcendencia, érték, értelem, tudattalan, paradox intenció, dereflexió
Logoterápia és egzisztenciaanalízis

A logoterápia és egzisztenciaanalízis, a harmadik bécsi pszichoterápiás irányzat, melynek megalapítója Viktor E. Frankl (1905-1997), orvos, filozófus. Elméletének egyik fő gondolata, hogy az embert leginkább az "életértelem akarása" motiválja. Erre utal a "logos" szó megjelenése a megnevezésben.  Frankl szerint az ember feladata az értelem-beteljesítés, az értékek megvalósítása.

Sokszor azért nem vagyunk "jól", mert nem úgy élünk, nem abba az irányba tartunk, ahová a személyes értékrendünk hívna. Az is előfordulhat, hogy egyszerre több irányból érkezik a hívás, ilyenkor nem tudjuk, hogy hogyan döntsünk. Vagy éppenséggel egyáltalán nem hallunk semmit, és elképzelésünk sincs, hogy merre induljunk,  és hogy miért. Ezekben a helyzetekben lehet a segítségünkre a logoterápia és egzisztenciaanalízis a személyes találkozások alkalmával.

Az egzisztenciaanalízis során kirajzolódik a sajátosan ránk jellemző mintázat: életünk eseményei, értékei, értékrendje, személyiségünk és személyünk lényege.

A logoterápia testi és lelki adottságaink figyelembevétele mellett a szellemi személy voltunkat, önfelülmúlási képességünket, humorunkat szólítja meg. Abban segít, hogy szellemi képességeinket használva szabadon és felelősen tudjunk dönteni a felismert értékek mellett, néha a testi és lelki szükségleteinkkel szemben is. Hiszen a szabad és felelős döntés, és az ennek megfelelő elkötelezett cselekvés az alapja annak, hogy önmagunkon túl mutató, értelmes életet élhessünk.

A két megközelítés, logoterápia és egzisztenciaanalízis a gyakorlatban nem választhatóak szét, olyanok, mint egy érme két oldala.

A stúdiót és a honlapot a
Logoterápia Alapítvány működteti
© Pataky Krisztina 2014